Zach’s pesto & chilli s.r.o.

Začali jsme v roce 2012, kdy se nám v hlavě zabydlel podnikatelský nápad s pěstováním a prodejem čerstvých bylin. Pronajali jsme si malé políčko nedaleko Zbraslavi v Praze o rozloze 400 m 2, na kterém jsme vysázeli na zkoušku první bylinky a zeleninu. V prvním roce jsme zkusili vypěstovat různé druhy bylin a rajčat. Chilli papričky jsme měli ve fóliovníku zpočátku spíše ze „srandy”. Bazalky jsme ale vyseli hned několik odrůd a hledali jsme chuťově tu nejlepší z nich. První rok byl pro nás velice poučný. Bohužel se nám nevyhnuli ani zloději. Přišel podzim a my sklidili naše první chilli papričky.

Na jaro 2013 jsme se opravdu těšili, ale nevěděli jsme, jak velké změny nás v tomto roce čekají. Políčko jsme si pečlivě připravili s předstihem. K malému fóliovníku přibyl ještě jeden další, o dost větší fóliovník. Záhony jsme hnojili kozím hnojem, a po zkušenostech s plevelem z minulého roku, pokryli záhonky netkanou textilií. Naše políčko a doma pěstované sazeničky čekaly na 15. května, kdy pominuly přízemní mrazíky. Několik dní po nich ale bez přestávky pršelo, což zapříčinilo následné povodně. Naše políčko se nacházelo zhruba 500 m od řeky Berounky a v čase povodní byly na místě zhruba 2 m vody. Po týdnu čekání voda opadla a konečně jsme se mohli podívat, jakou škodu povodeň způsobila. Celá naše jarní příprava a hodiny práce byly zničeny. Bylo to smutné období. Připravené sazeničky jsme rozdali a políčko jsme z malé části opravili.  Pěstovat bylinky na místě však už bylo nemožné. Povodně nám vzaly vítr z plachet a celé léto jsme pak přemýšleli, co podnikneme dál? Na podzim se na nás ale usmálo štěstíčko, lépe řečeno zahradník pan Václav Valenta, bez kterého bychom dnes nedělali to, co děláme. Dostali jsme možnost začít pěstovat bylinky v jeho rodinném zahradnictví na Praze Zbraslavi.

Rok 2014 byl skvělý. V zahradnictví jsme nově začali pěstovat bylinky, připravili si sadbu na jarní prodej. A co bylo nejúžasnější? K dispozici jsme měli od této doby 22 m dlouhý skleník s pěstební plochou kolem 50 m 2. Sezóna byla v plném proudu, ale nám docházelo, že si pěstováním bylinek na této ploše a jejich následným prodejem do restaurací, nevyděláme ani na holé náklady. V zahradnictví jsme měli tou dobou spousty bazalky, která se musela sklidit. Díky cestování, které máme rádi a místům, která jsme navštívili, nás napadla geniální myšlenka: "Začít vyrábět pesto!". Náš nápad jsme začali diskutovat a probírat mezi přáteli. Od doby našeho cestování po Itálii, už s jistotou víme, kde přesně nakoupit výborné sýry, sušená rajčata a vše, co je pro přípravu pesta nezbytné. Nejlepší nabídka pak na sebe nenechala dlouho čekat. Představovala naši účast s pestem ve stánku na Food Pikniku, pořádaném časopisem F. O. O. D. Vyrazili jsme do italského Torina a nakoupili vše, co jsme potřebovali. Za pomoci kamarádů Štěpána a Jany Vašákových, jsme vyrobili naše první pesta podle receptury, kterou jsme si vymazlili. Food Piknik dopadl nad očekávání skvěle a začaly se hrnout všemožné nabídky. Jednou z nabídek bylo i společenství a založení firmy na výrobu pesta.

Rok 2015 byl opět plný změn, radosti i zklamání. Začali jsme ve společenství pracovat ve firmě. Vzájemná spolupráce se však po několika měsících neosvědčila a z firmy jsme odstoupili. Tento rok jsme začali v zahradnictví pěstovat i chilli papričky a na podzim jsme sklidili 18 kg chilli odrůd Jalapeno, Chile de Arbol, Habanero, Cherry Bomb aj. Tak se odstartovala naše cesta s „chilli“ a výrobou prvních chilli omáček, se kterými nám pomohl kamarád Urban Arsenjuk. Vychytali jsme recepturu a od té doby úspěšně vyrábíme.

Píše se rok 2016 a my jsme založili firmu Zach’s pesto & chilli s.r.o.